Låna pengar

För de allra flesta människorna krävs ett lån för att kunna göra stora inköp som till exempel bilar och hus. Men visst kan det kännas lite svårt att veta vad som gäller när man tar ett lån. Vi på Spara.nu har därför samlat information som kan hjälpa dig. Här kan du bland annat läsa om olika typer av lån, vad man ska tänka på när man förhandlar och vad som gäller för kreditkort.

Läs mer om:
Billån

Att spara pengar till ditt barn

Att vara ekonomisk är inget man bara helt plötsligt blir utan det är något man behöver lära sig. Många föräldrar vill spara pengar till sina barn tills de blir äldre. Det viktigaste är dock inte hur mycket du sparar ihop till dina barn utan att du lär dem att vara ekonomiska. Det är viktigt att lära sig värdet av pengar vid en tidig ålder för att själv kunna få sin ekonomi att gå ihop senare i livet.

Låt dina barn sköta sin egen ekonomi vid ganska tidig ålder. En bra idé kan vara att när ditt barn blir tonåring gå över till att de får bestämma över en del eller hela sitt barnbidrag själva. Då får de en känsla för hur länge pengar räcker samtidigt som du kan ha kvar ett eventuellt sparkonto som de ännu inte har tillgång till.

Att ha mål för sitt sparande är inte bara viktigt för vuxna. Försök att sätta upp mål med ditt barn för deras sparande och lyckas de med sitt sparande märks det tydligt istället för att bara spara för sparandets skull.

10 bra tips:

 • Prata om pengar tidigt, lek affär med dina små barn.
 • Sätt upp mål tillsammans med dina barn som är lätta att nå.
 • När ditt barn når ett sparmål kan du belöna dem med en extra slant.
 • Gör en budget tillsammans. Vad kan veckopeng/månadspeng räcka till?
 • Analysera i efterhand om budgeten gick att hålla. Om inte, varför?
 • Uppmuntra ditt barn till att tjäna egna pengar. Jultidningar, direktreklam etc.
 • Låt ditt barn prioritera mellan olika utgifter, visa vart utgifterna i familjen går
 • Låt dina äldre barn ta hand om sin egen ekonomi. Det lär dem att ta eget ansvar och vad konsekvenserna blir om man gör åt alla pengar i början av månaden.
 • Det är skillnad på att investera och att konsumera. Visa ditt barn skillnanden mellan köp som går att ha glädje av en lång tid framöver och ett köp som tar slut direkt.
 • Våga fråga andra i samma situation. Hur gör dina vänner med barnens ekonomi. Har de några tips som funkar bra? Lär från spel, tv och film. Ekonomitips finns på fler ställen än man kan tro.

Hur du sparar pengar som student

Som student klagar man ofta på att pengarna inte räcker till och att bidragen är för låga. Det finns dock enkla sätt att få pengarna att räcka längre och det går ofta att leva billigare än man tror.

Mat

Äta är ju förstås ett måste och det går att komma undan billigt utan att leva på bara nudlar.

Planera för hela veckans matlagning – Du kan handla en större mängd mat samtidigt och undviker då många onödiga småköp. Det gör också att du kan planera att använda samma råvaror flera gånger så du till exempel kan dela på en förpackning med krossade tomater till två måltider. En gång till köttfärssås och en gång till chili con carne eller liknande. Att handla för en hel vecka gör också att du blir mer motiverad att laga lite roligare mat och att du kan vara beredd att gå till en butik som ligger lite längre bort och är billigare, istället för den lilla Icabutiken på hörnet.

Skaffa dig även ett matkort på den butik där du handlar oftast. Du tjänar snabbt in den summa du lägger på kortet och får bra rabatter på de saker du ofta köper. Du kan tjäna bra med pengar på att vara stamkund i samma matbutik.

Gör matlådor – En stor bov för en studentbudget är lathet. Gör man inte matlådor kommer man få äta ute vilket ofta blir väldigt dyrt i längden. På vissa orter finns det skolkök som har specialpriser för sina studenter men även där blir det dyrare i längden. Att laga ett storkok tar inte särskilt lång tid, du använder mycket av samma råvaror vilket gör att det inte blir särskilt dyrt och du sparar även mycket tid under lunchen som kan läggas på plugg eller något annat som är viktigare än att vänta på sin mat.

Laga mat tillsammans med andra – För det första är det betydligt roligare att laga mat tillsammans med kompisar än att göra det själv, men det sparar också mycket pengar då du kan göra åt allt ni handlar istället för att få massa småslattar av råvaror över. Bestäm någon dag i veckan då du och några vänner träffas och lagar mat tillsammans. Kanske ni till och med kan laga för flera dagar framöver när ni träffas så att alla har matlådor för dagarna efter?

Släng inte mat i onödan – Många tänker att så fort datumet gått ut på en råvara ska den slängas. Detta är stort slöseri då det mesta i matväg kan räcka längre än datummärkningen säger. Nyckeln är att lukta eller smaka på maten innan du slänger den. Till exempel mjölk och grädde börjar lukta surt och får ofta klumpar när det börjar bli gammalt. Luktar mjölken okej är det troligen ingen fara att fortfarande använda den.

Förvara råvaror som de ska förvaras. Vissa råvaror har ett bäst före-datum som säger hur länge de räcker så som de förvaras i butiken. Ägg kan räcka i hela sex veckor över datummärkningen om de förvaras i kylskåp.

Några undantag finns från smaka och lukta regeln och det är att mat som börjat mögla ska slängas omgående. Detta gäller allt utom ost där man kan skära bort området som börjat mögla och fortfarande äta resten. Tänk på att alltid använda redskap för att ta saker ur burkar istället för att använda händerna. Råvaror blir dåliga mycket snabbare om du är där med dina fingrar och petar på maten.

Släng inte rester, återanvänd – Det finns mycket du kan göra med saker som blir över istället för att slänga resterna. Några exempel på måltider du kan göra helt eller med delvis rester är:

 • Paella
 • Pytt i panna
 • Nasi goreng
 • Crêpes
 • Omelett
 • Varma mackor
 • Fattiga riddare
 • Soppor
 • Topping på pizza

Sök efter recept och se om du har några rester som kan användas igen. Även pasta, ris och bönor kan användas igen. Gör till exempel en lite matigare sallad och använd resterna du fått som bas i den.

Kurslitteratur

Böcker kan vara en stor kostnad för en student på en begränsad budget. Det finns dock sätt att hålla nere kostnaderna för litteratur.

Finns boken på nätet? – En del kurslitteratur finns att låna hem som ebok eller att ladda ner på Internet. Det kan vara jobbigt om det är en allt för lång bok men har du en läsplatta är detta ett alternativ som definitivt är värt att kolla upp. Du kan spara väldigt mycket pengar på att låna din kurslitteratur istället för att köpa den.

Låna från tidigare studenter – Känner du någon annan som gått samma utbildning som du tidigare eller av annan anledning kan ha boken du behöver? Kurslitteratur kan ofta vara böcker som aldrig läses igen efter att kursen är avslutad och det finns därför gott om personer som kan tänka sig att sälja eller låna ut sina böcker till dig.

Behöver du verkligen all litteratur? – Litteraturlistan kan ibland vara väldigt lång och ibland finns det böcker som knappt används. Kanske kan du och en kompis komma överens om att köpa hälften av böckerna var och turas om att använda dem. Tänk bara på att ha disciplin så att båda hinner läsa alla böcker.

Låna på bibliotek – Kanske finns boken du letar efter på högskolebiblioteket? Tänk bara på att vara ute i väldigt god tid om du vill låna därifrån för det är garanterat fler som vill låna härifrån. Men titta inte bara på högskolebiblioteket, finns det ett större bibliotek i staden är chansen stor att de också har någon kopia av boken.

Lägenheten

Det finns många sätt att spara in pengar när det kommer till ditt boende. Kostnaden och tillgången på studentlägenheter varierar stort mellan olika städer men lösningarna för att få det hela att gå ihop sig är samma.

Dela lägenhet med andra – De lägenheter som det är hårdast åtgång på är ettor. Det kan därför vara en idé att hitta en god vän att dela en större lägenhet med. Inte bara brukar det vara lättare att hitta utan det kan också bli billigare. Du kan spara pengar på att dela hyran med någon men också på att många av hushållsköpen kan göras tillsammans. Var dock noga med att flytta ihop med någon som har liknande vanor som du. Småsaker som irriterar varandra kan till slut göra att bägaren rinner över och större bråk bryter ut.

Hitta inredning på second hand – Bara för att du hittat en ny fin lägenhet betyder inte det att du ska ta snabbaste vägen till IKEA för att hitta möbler till varje vrå. Att hitta möbler på blocket, Röda korset eller på second hand sidor på Facebook behöver inte vara särskilt svårt och du kan spara ofantligt mycket pengar då nya möbler ofta är dyrt men andrahandsvärdet är betydligt mindre. Passa på att hålla ögonen öppna när personer du känner flyttar ut från sina boenden. Kanske är det så att de flyttar till ett boende där några av möblerna inte får plats och du då kan köpa loss dessa möbler för en billig slant.

Hyr lägenheten möblerad – Att hyra lägenhet i andra hand kan ha sina fördelar. Ofta är dessa lägenheter redan inredda och allt från möbler till köksutrustning finns redan där. Även om dessa saker är en engångssumma så är det en ganska stor engångssumma. Priset för att inte inreda sin lägenhet själv kan i detta fallet vara värt att betala och du kan ju alltid göra småändringar i möblemanget som är lätta att ordna tillbaka.

Att spara pengar på resande fot

En av de vanligaste anledningarna till att folk sparar pengar är för att resa. Det har blivit vanligare att planera långväga resor på grund av goda flygförbindelser som också gör att priserna för att resa långt har gått ner. Men vart sparar du egentligen mest pengar på ditt resande? Här är några tips som gör det lättare att njuta av semestern.

Boka i tid

Ja det går att hitta billiga sista minuten-resor men valet av destination blir då mycket mer begränsat. Om du är ute i god tid ökar chanserna betydligt att hitta ett billigt flyg till en destination dit du vill åka, det inte många tänker på är att det också ger mer tid till att hitta ett billigt boende på plats. De bra och billiga ställena att bo på tar ofta slut fort och det lönar sig därför att boka långt innan.

Kolla mer än ett flygbolag

Det finns hur många ställen som helst att boka sin resa på. Du kanske föredrar att ta kontakt med en resebyrå för att få hjälp med reseplaneringen, men oftast finns de billigaste resorna att hitta på nätet. Detta beror till stor del av att boka resa på internet till största del är självservice och resebolaget behöver inte ta en lika stor del av kostnaden. Men även på Internet är det stor skillnad på priser till samma destination.

Det bästa är om du kan vara en aning flexibel med vilka datum du ska vara borta. Det kan skilja flera hundralappar om du väljer att åka en dag tidigare till exempel. Viktigt att tänka på vid sådana tillfällen är dock att även om flyget är billigare kan det bli dyrare i längden om du är borta extra dagar. Tak över huvudet och att leva kostar det också.

Välj en internetsida som samlar flera olika flygbolag och jämför priser. Exempel på sådana sidor:

Var även noga med att kolla eventuella extraavgifter med det flygbolaget du väljer. Kostar det att checka in väskor? Får du mat på flyget? Hur långt är det till och från flygplatsen?

Vart skall du bo? 

Det vanligaste sättet att resa är för de allra flesta att ta flyget till sin destination och sedan ta in på sitt hotell eller hostel. Vissa personer bilar och då kan det falla naturligt att man fäller ned säten och sover i bilen och på vissa platser där man faktiskt inte tänker på det kan det rent av finnas campingar eller vara helt lagligt att tälta i det vilda. Välj ett alternativ som passar dig bra som person. Trivs du inte att bo med andra är nog inte ett hostel någon jättebra idé, å blir resten av resan lidande istället. Välj då istället ett billigare hotell och försök spara in pengar på andra sätt.

Tänk också på att boka ditt boende i tid. Ju tidigare du bokar desto fler alternativ finns. Var dock noga med att läsa vad andra personer som bott där säger om platsen. Även om hotellet du bokar ser fantastiskt bra ut på de bilder som finns på bokningssidan kan dessa bilder ljuga väldigt mycket. Kanske är det väldigt långt till centrum och du behöver spendera mycket pengar och tid på resor fram och tillbaka. Kanske är det så att personalen är otrevlig eller att rummen luktar cigarettrök. Det kostar inga pengar att vara försiktig när du bokar ditt boende.

Passa även på att testa lägenhetsuthyrning eller couchsurfing. Detta kan vara två väldigt billiga sätt att komma undan med boende. På airbnb.com kan du hitta privatpersoner som hyr ut sina hem under korta perioder och ofta till väldigt förmånliga priser. På couchsurfing.org skapar du först ett konto och kan sedan höra av dig till andra medlemmar för att sova i deras hem ett antal dagar. Couchsurfing är helt gratis och det enda som krävs är att du öppnar upp möjligheten för andra personer att bo hos dig när du är hemma. Det blir ditt sätt att ge tillbaka för att du fått bo hos andra människor. Både att bo hos någon annan via couchsurfing och att vara värd för någon annan kan vara en fantastisk upplevelse.

 Att äta på din semester

Flyg och boende är där de flesta tror att man sparar in mest pengar på sin resa med att vara noggrann. Faktum är att du även på plats kan tjäna mycket pengar genom att följa ett par enkla tips.

Det första tipset är att låtsas som om du bodde i staden du är i. Vad äter de som bor här, vart går invånarna i staden på kvällarna och vad beställer de för något? Inte bara brukar de som bor i staden där du befinner dig veta vad som är gott att äta utan också vad som är prisvärt. Flertalet gånger har man varit med om att man går till en restaurang på sin semester, tittar på menyn och inte har någon aning om hur stor en portion är. Kolla även hur mycket folk som befinner sig på stället där du äter. Är det mycket folk är stället populärt, förhoppningsvis av en god anledning. Ibland finns det undantag och var inte rädd för att testa nya saker. Bara för att maten serveras från en matvagn mitt på gatan betyder det inte att maten automatiskt är dålig, det kan vara en riktig jackpot.

Om du bor i ett hostel eller en lägenhet finns ofta möjligheten att laga sin egen mat. Att laga ett mål mat hemma varje dag och kanske köpa enkel frukostmat kan du också spara mycket pengar på. Det blir väldigt dyrt i längden att äta ute tre gånger per dag, varje dag.

Njut av din resa

Det är viktigt att i all sparhysteri inte glömma att man faktiskt åkte utomlands för att uppleva något. Att skapa sig minnen är minst lika viktigt. Spara där du kan men spara inte på upplevelsen. Några hundra kronor kan du lätt få tillbaka snart men chansen att uppleva det där lilla extra kan vara svårare att komma åt i vardagen.

Att planera din ekonomi

När du vill börja planera din ekonomi finns det några saker du bör börja med att tänka på. Planerar du din ekonomi för att spara pengar till något särskilt, eller planerar du för att få pengarna att räcka till?

För någon som har en god månadsinkomst och inte har något problem för ekonomin att gå runt kan en planerad ekonomi fortfarande göra att du har koll på vart alla dina pengar tar vägen och gör att du lägger mer pengar på saker du verkligen är intresserad av. För någon som har en varierande inkomst och är osäker på hur månaden skall gå ihop sig gör en ekonomisk planering det lättare att vara säker på att pengarna du får in faktiskt räcker till.

myntEtt bra första steg är att särskilja fasta och rörliga utgifter. Fasta utgifter är sådana saker som du alltid har och som du redan innan vet att du måste betala. Det kan vara saker som räkningar, hyra, prenumerationer etc. Rörliga avgifter är saker du har mindre kontroll över som till exempel frisör, tandläkare, mat och kläder.

 

Ta den sammanlagda summan för dina fasta utgifter och när du får din lön sätter du in denna summa på ett separat konto, gärna med en liten buffert. På så sätt vet du redan nu att du kommer ha råd att betala dina räkningar och kan börja räkna på hur mycket pengar du faktiskt har att leva på den närmsta månaden.

Efter att ha planerat din ekonomi ett tag kommer du också kunna börja förutse dina rörliga utgifter. Ett mönster kommer flyta fram och du kan börja räkna fram ett snitt på hur mycket pengar du gör åt på till exempel mat och kläder.

Det är viktigt att vara väldigt noggrann när du gör din ekonomiska planering. Är du duktig på att föra anteckningar kan det vara en god idé att börja föra en kassabok på alla dina rörliga utgifter. Du kommer då snabbt märka om du lägger mycket pengar på något som i efterhand kan tyckas vara väldigt onödigt. Du kommer också kunna förutse för längre perioder framåt och kunna lägga undan pengar för fler månader framöver om du har möjlighet. Det gör att du kommer ha mer pengar kvar nästa månad och ett sparande kan börja ta vid.

En bra hjälp när du planerar din ekonomi är att använda kort. Det gäller inte bara bankkort utan även bensinkort, matkort etc. Korten gör att du hela tiden kan få utdrag som gör att det blir lättare att hålla koll på din ekonomi men också att du kan få bonusar som gör att mindre pengar går åt varje månad. Var dock försiktig med kreditkort. Om du handlar på kredit är det än viktigare att du räknar ut hur mycket som kommer behövas för att betala dessa utgifter nästa månad så du inte sätter dig i en situation då du blir skyldig pengar. En sådan situation kan lätt hamna ur sin kontroll snabbt och det finns inget värre än att veta att du är skyldig pengar och fortfarande går minus på banken.