Energi

El-Leverantör

Välj aktivt vilken el-leverantör du vill ha och skriv på kontrakt för ett år eller mer. Att inte göra det innebär att du betala tillsvidarepriset som är dyrare är ett avtals pris. Läs mer om hur elpriser hänger ihop.

Värmen

Sänk inomhustemperaturen, Om du sänker en grad så minskas uppvärmningskostnaden med ca 5%. Två grader skulle spara ca 1 500 kronor om året om du bor i en normalstor villa. Ta på dig en varm tröja och inomhustofflor om du tycker det blir för kallt.
Täta fönster och dörrar som drar.
Håll dörrar stängda till kalla utrymmen som du inte använder.
Möblera inte framför elementen för det stoppa värmeflödet.
När du vädra så öppna fullt så det blir tvärdrag. Låt inte fönster stå på lite glänt. Stäng av elementet under fönstret där du vädrar.

Matlagning

Använd vattenkokare i stället för att koka vatten på spisen. Det sparar både tid och pengar. Använd också vattenkokaren för att värma pasta- eller potatisvatten. Koka t. ex potatis med lagom mycket vatten så man inte behöva värma upp mer än nödvändigt. Använd lock när du kokar.

Snabbduscha

Långduschar kan dra mer vatten än ett bad. Testa själv och sätt i proppen när du duschar. Är badkaret fullt innan du duschat färdig hade du lika gärna kunnat bada.

Stäng av elektronikprylarna

Stäng av stereon, tv:n och dvd:n på huvudströmbrytaren. Det minskar både kostnader och brandrisken. När tv:n står på standby har den upp till 50 procent av den elförbrukning som går åt när tv:n är på. Tips är att koppla in apparaterna till ett grenuttag så kan du enkelt stänga av alla på samma gång. En dator kan också vara en energislukare, ställ in den så den går ner i ”viloläge” efter ett tag om den inte används. Ett normalhushåll beräknas betala mellan 400 och 500 kronor om året i elförbrukning för apparater i standby-läge.

Frys och kyl

Många kylar och frysar håller lägre temperatur än nödvändigt. Köp en termometer och kontrollera temperaturen. I frysen ska det vara -18 grader och i kylskåpet +2-6 grader. Bara en grad kallare ökar förbrukningen med ca 5 procent.
Om du skall tina mat från frysen så ta ut den i god tid och låt den tina i kylen. Då hjälper det till att kyla och det spara lite energi.
Tänk på att en gammal kyl eller frys dra mer energi än en ny och modern.

Belysning

När du lämnar ett rum så släck lamporna. Det finns flera olika metoder för att se till att lampor är släckta när de inte behövs. Det kan till exempel vara ljussensorer, rörelsevakter och timer.
Byt till lågenergilampor. 1 kWh el räcker till att få en lågenergilampa att lysa i 111 timmar medan en glödlampa bara lyser i 25 timmar. Om du ändå ska byta armaturer så välj lysrörsvarianter om det passar.
En del lampor drar ström även när de är släckta. Det gäller halogenlampornas transformator, den lilla lådan som sitter på stickproppen. Dra ut kontakten när du släcker lampan eller koppla den till vägguttaget via ett grenuttag med strömbrytare.
Halogenspotlights är populära. Kolla att det går att byta ut halogenlampan mot en LED-lampa, som drar mycket mindre el.

Tänkvärt
En lampa som drar 50 w och är på 3 timmar per dag kostar 54,75 Kr om året. Byter man den till 25 w istället blir det 27,4 Kr.
– Spara.nu
Genomsnittsförbrukning i en villa.
Anordning kwh/år Andel förbrukning
Belysning 946 23%
Kyl/frys 792 20%
Tv + stereo 434 11%
Dator etc 409 10%
Spis 394 10%
Tvätt 303 8%
Disk 220 5%
Vindkraftverk

Köp in dig i vindkraftsandelar. En engångsinvestering gör att du sänker ditt elpris. Investeringen återbetalar sig efter några år. Vindkraftsandelar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *