Hushållsekonomi

Lånekostnaden

Försök alltid få så bra ränta som möjligt när du låna av banken. Är du inte nöjde med den du erbjuds så hör med andra banker vad dom kan erbjuda dig. Var inte snäll och trogen mot din bank om dom inte kan erbjuda dig en bra deal.
Om du har rörlig ränta så se till att din ränta sänks i samma grad som reporäntan om den sänks, om inte så påpeka det för banken och fråga varför. Ett par tiondels procent är trots allt några kronor på ett miljon lån.

Stamkund

Genom att vara kortmedlem hos affärskedjorna kan man få dels rabatter på utvalda varor men du få också värde-checkar att handla för. T. ex ICA ger 1% tillbaks på det du handlar för. För barnfamiljen som låt oss säga handlar för 4000 i månaden x 12 blir det 1% på 48000. Alltså får du 480:- tillbaks.

Storhandla

Planera vilka rätter man skall laga under den kommande veckan och handla sedan mat efter det. Du undviker då dels onödiga inköp samt spar tid på att slippa fundera på vad som skall lagas. Det vet vi ju alla hur irriterande det är att komma hem till en tom kyl efter en hektisk dag på jobbet.

Jämför butikernas priser

Det kan vara stor skillnad mellan olika butiker. Priserna tål att jämföras. Var inte trogen din butik bara för att du bruka handla där. Matpriser kan du jämföra på Matkompassen eller Matvarupriser.

Luncher

Ta med lunchlåda till jobbet. Du bör spara en tusenlapp i månaden på att ta med gårdagens rester och äta på jobbet. Tänk på den gröna delen av måltiden som lätt missas när man packa lådan.
Att äta lunch ute varje arbetsdag kostar dig rätt många tusen på ett år. Räkna att lunchen kostar 75:- * 20 arbetsdagar per månad. Det blir 18000:- på ett år.

Spara plastpåsar

En plastkasse i mataffären kostar bara 1,50 kronor, men på ett år blir det många plastkassar. Ta med tygkassar när du handlar i stället, eller återanvänd gamla påsar och spara flera hundra kronor om året.

Småköpen blir stora summor på ett år.
Fika på stan 1 gång/vecka á 50:- 2600:-
1 glass varje dag på sommaren á 15:- 1380
1 läsk per dag á 10:- 3650:-
Cigaretter 1 paket per dag á 49:- 17900:-
Tidskrift 2 per månad á 50:- 1200:-
3 öl på krogen varje lördag á 54:- 8424:-
4 h godis á 5:-/h varje lördag 1040:-

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *