Budgetexempel

Hur mycket pengar gör du åt på en månad?

När du skapar en budget för hur du ska leva krävs det att du har bra koll på hur mycket pengar du gör åt i snitt per månad. Ofta har vi utgifter som vi inte tänker på som går på autogiro. Detta kan vara mobilfakturor, försäkringar eller prenumerationer på magasin eller tjänster. Det viktigaste är att skapa en budget utifrån dina egna förutsättningar och spara in pengar där du kan. Olika personer lägger sin vardagslyx på olika ställen och det gäller att prioritera vad som är viktigast för dig.

Självklart är det också stor skillnad på hur mycket pengar som går åt beroende på hur många boende man är i hushållet. Ett par där båda har heltidsjobb har förstås lättare att spara in pengar än vad en ensamboende student har.

Där du kan spara mest pengar och själv ha störst kontroll över dina utgifter är för småköp som kanske egentligen inte är livsnödvändiga men skapar stora hål i plånboken i längden. Håller du bra koll på dina småköp, tillsammans med en bra budgetplan för hur en månad går ihop för dig finns det ingen anledning till varför du inte kan spara pengar till att göra mer av de saker du drömmer om. Kanske handlar det om att spara ihop till drömbilen, en resa utomlands eller kanske bara en lite lyxigare vardag. Det hela startar med planering!

Här nedan kan du se våra budgetexempel för vad det kan kosta att leva en normal månad för olika målgrupper. Att tänka på är att till exempel avgift för boendehyra kan variera väldigt mycket beroende på vilken stad du bor i och hur stor lägenhet du har. Den summa vi har angett är bara ett riktmärke på ett rimligt snitt för vad kostnaden ligger på.

Hushåll med en person.
Tvåbarnsfamilj.
Tvåbarnsfamilj i villa.
Garantipensionär.
Ensamstående förälder med två barn.
Högskolestudent (kille).
Högskolestudent (tjej).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *