Ekonomi

Att spara pengar är viktigt. Dels bör vi alla ha en buffert om det oförutsedda skulle inträffa för att känna en trygghet. Dels måste vi som är yngre spara för att få en roligare ålderdom. Staten kommer inte att rädda oss. Vi kommer inte få samma sötebrödsdagar som 40-talisterna. Vill du kunna göra det du gör idag med vad det innebär med aktiviteter, hobbys och umgänge så är det nog bäst att lägga undan en slant varje månad. Ett mindre belopp varje månad blir en hel del pengar efter några år. Ju mer du spara ju bättre resultat så klart. Skulle du lägga undan 10% av din lön varje månad så skulle du kunna betrakta dig som rik på äldre dar.

Gör en budget

Se till att skapa en ordentlig budget över hushållets inkomster och utgifter så att du få koll på vad som kostar och på vilka utgifter du skulle kunna spara in på.
Om du för in alla dina köp under en eller flera månader i en kassabok, exceldokument eller liknande så få du en mycket bra bild på vad du lägger pengarna på. Utifrån detta så kan du skapa en budget. Försök sedan hålla den varje månad.

Mål med sparandet

Sätt upp mål för ditt sparande så blir det lättare och roligare att spara.

Undvik krediter

Att handla på kredit kostar! En månadskostnad på några hundra låter kanske inte så mycket men hur det än blir så kommer du med all sannolikhet betala mer än vad du skulle få göra om du betalar med en gång.

Kreditkostnader

Låt oss säga att du köper en vara för 20000:- på kredit till en effektiv ränta på 17%.

Vid avbetalning på två år                           Vid avbetalning på fyra år
999:- / mån kostar dig 23976:-                 577:- / mån kostar dig 27696:-
Du betalar 3976:- mer för varan.            Du betalar 7696:- mer för varan.

Som man ser så kostar det att ha krediter. Spara till konsumtion istället är vårt råd.

– Spara.nu

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *