Vare sig man vill eller inte är största delen av det svenska folket fondsparare. Detta beror till stor del av premiepensionssystemet men också att aktiefonder är ett av de absolut vanligaste sätten att placera sina sparpengar.
Skillnaden mellan fonder och aktier är att en fond samlar oftast mellan 20-30 aktier i en gemensam portfölj och upp- och nedgång av din fond bestäms av den kollektiva upp- och medgången för aktierna som ingår i fonden. Fonden har oftast ett namn som speglar vad för sorts aktier som ingår i fonden som till exempel Kinafond, IT-fond eller Östeuropafond.
Olika typer av fonder
Det finns en mängd olika typer av fonder du kan välja att placera dina pengar i. Här får du en inblick i några av dem.
Aktiefond – En aktiefond är en fond där minst 75% av innehållet placeras i aktier. En svensk aktiefond måste enligt lag ha aktier i minst 16 olika bolag men det vanligaste är mellan 20-30.
Räntefond – En räntefond placerar istället pengarna i räntebärande värdepapper. Exempel på sådana är statsskuldseldar eller obligationer. Räntefonderna delas in i korta och långa räntefonder beroende på om pengarna placeras i värdepapper med en löptid på under eller över ett år. Räntefonderna går upp och ned utefter ränteutvecklingen i stort i samhället. Går räntan ner så går fonderna upp och tvärtom.
Blandfond – En blandning mellan aktiefond och räntefond som placerar pengar i både räntebärande värdepapper och aktier.
Hedgefond – Den primära tanken med en hedgefond är att minska riskerna i ditt fondsparande. Den placerar fonder från flera olika marknader för att hindra att du till exempel med en IT-fond vid en IT-krasch förlorar stora pengar. Det är dock inte alltid det funkar i teorin som i praktiken dock och det finns givetvis hedgefonder med högre risk än andra.
Indexfond – Tanken med en indexfond är att den skall följa kurvan för hur marknadsindex förändras. Det finns bland annat indexfonder för Sverige, USA och Asien och tanken är då att få samma avkastning som det marknadsindex en fond ska följa.
Globalfond – En fond som placerar i värdepapper över hela världen.
Regionfond – En fond som placerar i värdepapper från en specifik region, till exempel världsdelar men kan också vara mindre regioner.
Landsfond – En fond som placerar i värdepapper från ett och samma land.
Branschfond – En fond som placerar i en specifik bransch, till exempel IT, Förnybar energi eller Medicin.
Hur du handlar med fonder
Det finns flera sätt att handla fonder på. Du kan gå direkt till din bank, handla via fondtorg på nätet eller kontakta något av fondbolagen direkt. Det största utbudet hittar du via fondtorg på nätet då du vid besök till bank kommer bli rekommenderad fonder som banken förvaltar. Via fondtorgen får du dock snabbt en överblick över de fonder som finns och kan lätt göra dina val utifrån vad du är intresserad av. Exempel på fondtorg är Avanza, Nordnet och Netfonds.
Att fondspara effektivt
För hur lång tid framåt sparar du?
Om du är ung och sparar för långt framåt i tiden kanske du har råd att ta lite större risker i ditt sparande. En aktiefond kan då vara att rekommendera istället för en räntefond som går upp väldigt lite på ett år. Om du däremot har nära till pension kan det vara smart att sätta pengarna i något med väldigt lite risk.
Hur stor risk är du villig att ta?
Även om du är ung så kanske inte risktagande ligger dig i naturen och tanken med ditt fondsparande är ju inte att du ska ligga vaken om nätterna och våndas över dina val. Tänk efter hur mycket pengar du har att riskera på dina fonder och investera därefter. Det är stor risk att du kommer ta dåliga beslut i ditt fondsparande om du känner dig osäker i ditt sparande. Till exempel att du säljer vinnande fonder alldeles för tidigt eller paniksäljer så fort en fond gjort en liten dykning. Det gäller att ha is i magen och kunna ta en förlust lika bra som man tar en vinst. Att kursen går ner betyder ju ändå bara att det nu är billigare för dig att köpa mer fonder av samma.
Har du råd att vara utan de pengar du investerar?
Att tänka på vid fondsparande är att inte satsa pengar som du inte har råd att förlora. Det låter dom en gammal gamblingklyscha men är lika sant för fondsparande. Faktum är att det är en risk du tar när du placerar i fonder. Risken finns att du kommer förlora pengar men till skillnad från gambling har du här statistiken på din sida, det är större chans att gå med vinst än förlust.
Köp- och säljstrategi
Tanken med fondsparande är ju givetvis att gå med vinst. Tanken är att du ska sälja dina fonder när de står som högst och köpa fler när de står som lägst. Detta är dock enklare sagt än gjort och man får ha lite is i magen för att inte sälja av en vinnande fond direkt. Man är inte den lyckligaste om man säljer av en fond som gått med 10% i vinst och den sedan fortsätter och går med 50% i vinst resten av året.
Månadsspara
Om du är en person som brukar lägga undan en del pengar varje månad för att spara inför något är fondsparande ett bra alternativ för att det ska kunna hända lite mer med pengarna. Sparar du dina pengar i fonder varje månad behöver inte en nedgång en månad betyda att det är dåligt för då får du fler fonder för samma peng och börjar fonden sedan stiga har du vunnit mer på det. Tänk på att även om du månadssparar i fonder är det viktigt att hålla koll på kursen. Du vill inte lägga pengar på en fond som varje månad förlorar pengar.
Välj dina fonder
När du analyserat allt av ovanstående är det dags för dig att välja fonder. Välj med omsorg och ta god tid på dig med dina val, det är ändå dina pengar som är på spel.
Att bestämma vilka fonder du ska köpa
Det första du bör göra är att bestämma dig för vilken typ av fonder du är intresserad av. När du gjort detta är det dags att börja kolla på vilken fond du ska köpa. Ett vanligt sätt att gå tillväga när du letar efter nya fonder är att kolla historiken och avgifter för fonderna. Även om historiken för en fond inte alls behöver spegla hur det kommer få i framtiden är chansen stor att en uppåtgående trend håller i sig men till slut kommer att vända. Det gäller då att vara beredd på att sälja så du går med så hög vinst som möjligt.
Risker
Risker är något som du tar så fort du satsar pengar i något. Det finns sätt att minimera sina risker och det finns också sätt att använda riskerna till sin fördel för att vinna stort. Ju större risken är med en fond desto större kan chansen vara till stor utdelning, men detta kan vara lite som att spela på lotto. Om man jämför fonder med aktier så räknas fonder som säkrare och att man tar mindre risker med fonder. Det beror på att riskspridningen är större. Du satsar inte pengar i bara ett bolag utan minst 16st. Du kan sedan också minska riskerna i din fond genom att välja till exempel en räntefond istället för en aktiefond. Desto fler områden och ju fler värdepapper din fond placerar i desto mindre blir riskerna och desto mindre blir chansen till en jättestor vinst.
Avgifter
Det finns några avgifter man behöver lägga när man handlar med fonder för att fonden ska skötas, löner till förvaltare ska betalas etc. De olika avgifterna är:
- Säljavgift – En summa som dras av när du säljer dina fonder.
- Köpavgift – Samma sak fast när du köper dina fonder.
- Förvaltningsavgift – Dras varje år från det du har totalt i fondsparande.
- Prestationsbaserad avgift – Gäller vara vissa fonder och avgiften inträffar om fonden når vissa i förväg bestämda mål.
Vinstskatt
All vinst respektive förlust du har på dina fonder skall deklareras för i efterhand. Fondbolagen kommer automatiskt meddela skatteverket om hur dina fondförsäljningar sett ut så det är inget du behöver oroa dig för när du säljer eller köper, men det är bra att ha i åtanke att du kan komma att behöva betala pengar när deklarationen skall in.
Förluster och vinster kan kvittas mot varandra men skulle du ha mer vinster kommer du få betala en kapitalinkomstskatt på 30% av det du dragit in.
Lycka till med ditt fondsparande!