Sparformer

Det finns många olika typer av sparformer. Från det enkla bankkontot med säker stabil ränta till mer högavkastande produkter som obligationer men med högre risk. Avkastningen på sitt kapital beror helt och hållet på vilken risk man är beredd att ta. Låg risk = låg avkastning och tvärt om. Man kan aldrig få en hög avkastning utan att ta en högre risk. Frågan är hur långt man är bered att gå för att få den extra avkastningen. När man väljer sparformer så är det bra att välja så enkelt som möjligt. Ju mer komplicerade desto svårare för dig som sparare att förstå och ju mer får du betala för produkten hos den som säljer den.

Bankkonto

Bankkonto är det säkraste sparandet men avkastningen är inte så lönande. Under perioder med högre reporänta så bruka även räntan på sparandet stiga. Idag skall man vara glad om man kan få en ränta runt 2,5-3 procent. Tyvärr är det sällan storbankerna kan erbjuda detta utan man få titta på det mindre nischade bankerna. Följande banker kan erbjuda dig bra ränta utan begränsningar och krav på antal uttag och liknande.

Senast uppdaterad: 2010-01-11

Fonder

Va kritisk till bankernas råd. Dom försöker i första hand sälja sina egna fond produkter.
Välj en fond med låga kostnader, det blir stor skillnad om sparandet sträcker sig över lång tid.
Välj fonder som gett en stabil avkastning under flera år, fem till tio år. Då vet man att fonden är bättre än genomsnittet. Att göra bra resultat ett år är inte så svårt speciellt inte i en uppgående marknadstrend. Se t. ex Morningstar för vilka fonder som dom bedömer är bäst och hur utvecklingen varit under åren.
Då många fonder faktiskt inte slå index över tiden så är en investering i indexfonder inte alls fel dom är dessutom mycket billigare i avgift.

Räntefonder

Räntefonder ses som säker placering och är nästan lika säkra som bankkonton. Det man skall tänka på är att det finns två typer av räntefonder, långa och korta räntefonder. När man investera i långa räntefonder så skall man tänka på att en sådan fond stiger i värde när räntorna går ner och sjunker när räntorna stiger. Korta räntefonder påverkas inte nämnvärt av ränteändringar.

Aktier

Att spara i aktier har över tiden varit ett bra spar alternativ. Problemet är att det är mer riskfyllt och man måste eller bör åtminstone har lite kunskap i ämnet. Enklast köper man aktier via Internet genom att öppna en depå hos någon utav dom ledande aktörerna på marknaden. Dom är oftast billigare än de vanliga bankerna. Att spara i aktier kräver inga jätte summor för att komma igång, Stockholmsbörsen har dessutom tagit bort börsposterna så man kan handla bara en aktie om man skulle vilja, dock inget som rekommenderas med tanke på courtage avgiften. Kommer du handla för mindre summor ca 15000:- eller mindre så är t. ex Aktiedirekt bra som har minimum courtage på 9:- men dom är dyrare på större affärer. Fundera på vad som är lämpligast för just dig.

Köp strategi

En relativt säker och enkel strategi är att köpa bolag som har visat en stabil och bra utveckling under många år. Detta tillsammans med en bra direktavkastning på gärna 5 procent eller mer och ett lägre P/E tal än genomsnittet.
Några aktietermer som är bra att veta om:

  • P/E talet är pris per aktie / vinst per aktie. Ett högt P/E talar om för oss att företaget är högt värderat och tvärt om med ett lågt P/E tal. Ett P/E tal på 5 (som är rätt lågt), talar om för oss att det skulle ta oss fem år att få till baka det investerade pengarna om vinster, utdelningar ligger kvar på samma nivå som dagens.
  • Direktavkastningen skulle man kunna översätta till vad räntan är på det pengar du investerat i bolaget. En direktavkastning på 5% motsvarande en bankränta på 5%.

Tänk på att vanliga fel man gör när man handlar aktier är att man inte säljer förlora aktierna och att man säljer vinnarna man har.

Överskattar inte dig själv och tro att du är bra bara för att du tjäna pengar i en uppgående marknadstrend. Kan du tjäna pengar i en nedgående trend då är du bra.

Har du gjort en förlust affär så tänk på att om du säljer så kan du kvitta förlusten mot en annan vinst och det behöver inte vara aktier. Tror du fortfarande på aktien så köp tillbaka den efter några dagar så börja du om på noll.

Övriga värdepapper

Här följer information om övriga värdepapper som finns på marknaden. Inga utav dessa är att rekommendera för den som inte har kunskap i ämnet. På både optioner och warranter så kan hela värdet försvinna och produkten bli helt värdelös.

Optioner / Warranter

Innehavet av en Warrant ger dig rätt att köpa eller sälja underliggande tillgången till ett förutbestämt pris. För att göra det krävs oftast fler warranter, t. ex 10 st gör det möjligt att köpa en tillgång, detta kallas paritet.
Fördelen med warranter är att du kan få en hög hävstång på din investering. Alltså man kan tjäna mycket utan att investera så mycket. Men som alltid när det gäller hög avkastning så är risken också högre. Läs mer om optioner och warranter på Derivatinfo.com

Certifikat

Open End Certifikat följer utvecklingen av en underliggande tillgång, ett ett-till-ett förhållande. En investering i dessa produkter motsvarar en direkt investering i den underliggande tillgången. T. ex kan man investera i Guld eller Socker via RBSBank. Dessa certifikat kan köpas över den vanliga börsen hos vilken börsmäklare som helst.

Obligationer

En obligation är ett skuldbrev som ett företag, stat eller någon annan organisation använder sig av för att finansiera sin verksamhet. Om du äger en obligation från ett företag så blir företaget skyldig dig pengar. Beloppet dom är skyldig dig är det så kallade nominella beloppet dvs börspostens storlek ggr 100%. Obligationer handlas alltid i procent av börspost dvs om priset på obligationer 90 och börsposten 50 000kr så kostar obligationen 45 000kr och det företaget är skyldig dig är 50 000kr plus räntan.

Räntan
Hur mycket måste man spara varje månad för att få ihop till en miljon på 10 år?Bankränta                                       Lite bättre bankränta
3% ränta: 7156:-/mån              5% ränta: 6440:-/mån

Genomsnittlig årlig avkastning på börsen.
10% ränta 4481:-/mån

– Spara.nu

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *