Teckna elavtal

När du ska teckna ett elavtal brukar elbolagen ge dig valet att teckna fast eller rörligt elavtal. Vi har gått igenom skillnaderna mellan de två, så om du klickar dig vidare i länkarna kan du läsa mer ingående om de båda, men kortfattat betyder fast elavtal att priset på el inte förändras beroende på börsen. Det ger större trygghet, och gör att det är lättare att hålla koll på sina utgifter. Vid rörligt elavtal förändras priset beroende på elbörsen Nord Pool. Om man är duktig på att hålla koll på höjningar och sänkningar av priserna kan man spara mycket på det, men det gäller att man är vaksam och har utrymme i sin budget för en oväntad höjning.

Det finns runt 130 elhandlare att välja bland, och det är fritt fram för dig att välja vilket du vill. För att jämföra priser kan du använda Energimarknadsinspektionens tjänst Elpriskollen, i vilken du ser vilket elhandelsbolag som erbjuder det billigaste priset just nu.

Det räcker oftast att ringa ett samtal eller via internet teckna ett elavtal. Om du gör det räknas det som distansavtal, vilket innebär att du har två veckors ångerrätt. Den gäller dock inte om du tecknar ett elavtal på annan plats än ditt hem. Det vill säga i ett köpcentrum eller vid besök på en elhandlaren kontor.

Om du vill teckna ett elavtal som inte är skadligt för miljön bör du se till att elbolaget är märkt med Bra Miljöval. Det är Naturskyddsföreningen som ligger bakom miljömärkningen, och den ska försäkra att elproduktioner kommer från förnybara källor, samt att den inte påverkar miljön negativt. SNF har en lista på elbolag som är märkta med Bra Miljöval.

Om du inte tecknar ett elavtal kommer elnätsföretaget att anvisa dig en elhandlare, till vilken du betalar ett tillsvidarepris som kostar mer än om du gör ett aktivt val.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *