Energispartips

Det finns många sätt att sänka dina energikostnader, och ofta kräver det bara att du ändrar ditt beteende och ditt sätt att tänkta kring elanvändning.

Ett sätt är att byta bort glödlampor mot andra alternativ. De drar nämligen onödigt mycket el, och endast fem procent av energin de använder blir till ljus. Glödlampor fasades förvisso ut 2012, och EU gjorde det olagligt att tillverka nya, men butiker får fortfarande sälja de som de har kvar i lager, och den är inte emot lagen att använda de man själv har kvar. Däremot är det som sagt onödigt då de drar alldeles för mycket ström, så om du har kvar glödlampor borde du se till att byta ut dem. Ett annat sätt att spara energi på är det kommer till lampor är att se till att släcka dem när du inte är i rummet.

Det finns många alternativ till vanliga glödlampor. LED-lampor, halogenlampor och lågenergilampor är några exempel. Dessutom finns numera så kallade smarta lampor som låter dig anpassa ljuset efter ändamålet. Lågenergilampor kan tyckas vara irriterande, eftersom de ofta tar längre tid på sig att lysa upp än andra typer av lampor, men i rum där du inte behöver speciellt starkt ljus kan de vara ett jättebra alternativ.

Vad gäller hemelektronik är det en god idé att stänga av strömbrytaren när enheterna inte använda. Om du stänger av din TV med fjärrkontrollen är den till exempel inte helt avstängd, utan står i stand by-läge. Då drar den fortfarande ström, vilket är onödigt när den inte används. Det är också bra att inte låta laddare sitta i väggutagen när de inte används. Du kan också välja att köpa energimärkta produkter. Exempel på energimärkningar är: Svanen, Energy Star och TCO-certifiering. Fråga din IT-handlare om du är osäker.

Köksutrustning står för en stor del av energikostnaden, men det finns enkla sätt att minska det på. Du kan bland annat se till att kyl och frys har rätt temperatur. Varje grad kallare ökar energianvändning. Energimyndigheten rekommenderar att kylen ska vara +5 grader och fryser -18 grader.

När du köper ny kyl och/eller frys kan du undersöka energimärkningen som har klasser från A+++ till D, där A+++ är mest effektiv. När du kokar bör du använda lock för att koka upp. Då använder du bara en tredjedel av energi som om kokar upp med locket av. Ett annat sätt är att använda en vattenkokare, som är ännu mer effektiv.

Vid vattenförbrukning kan du också spara energi. Vad gäller diskning, till exempel, är det energismartare att använda maskin istället för handdisk. Om man inte har tillgång till diskmaskin bör du tänka på att inte skölja under rinnande vatten, utan istället i balja.

När du tvättar kläder ska du alltid ha så full maskin som möjligt om du vill spara energi, och om kläderna inte är speciellt smutsiga kan maskinens sparprogram vara bra. Torktumlare och torkskåp tar också mycket energi, upp till fyra gånger så mycket som en tvättmaskin. Om du har möjlighet att lufttorka din tvätt istället borde du göra det för att dra ned på energikostnaderna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *