Fast eller rörligt elpris?

Vi har gått igenom vad skillnader är mellan fast och rörligt elpris, men hur ska du bestämma vad som passar bäst för dig?

Det finns som sagt för- och nackdelar med båda alternativen. Fast elpris ger en större långsiktig säkerhet då man inte är beroende av elbörsen på samma sätt som vid rörligt elpris. Man riskerar inte att plötsligt få en skyhög kostnad då priset är bestämt sedan tidigare. En annan fördel är att man kan omförhandla om priset sjunker, men det måste man då betala en avgift för. Nackdelen är att man heller inte får längre kostnader då elpriset sjunker, av samma anledning.

Vid rörligt elpris kan få mindre kostnader då priset faller på elbörsen, vilket naturligtvis är en fördel. Den stora risken är dock att priset kan höjas, och att kostnaderna då går upp om man inte är vaksam.

Många aktörer på elhandelsmarknaden är överens om att hushåll som har en trängre budget gör bäst i att teckna ett fast elpris. Om man inte har mycket utrymme i sin budget kan nämligen en prishöjning av elpriset kosta en dyrt. Har man däremot mer svängrum i sin budget, och är beredd på att vara uppmärksam på höjningar och sänkningar av elpriser, kan man tjäna på att ha ett rörligt elpris. Man får dock vara beredd på att ta en ekonomisk smäll om priset skulle gå upp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *