Rörligt elpris

Rörliga elpriser följer elbörsen Nord Pools upp- och nedgångar. Det betyder att elpriserna kan förändras kraftigt från månad till månad. Förmånen med det är att du ibland kan få låga elkostnader vid prisfall på borsen. Nackdelen är då det motsatta, att vissa svängningar kan göra att elkostnaderna går upp och din räkning blir mycket dyrare.

Avtal för rörliga elpriser tecknas ofta utan bindningstid. Det betyder att du inte förbinder dig vid avtal under en viss tid. Andra avtal kan dock komma med bindningstid, det är därför viktigt att undersöka vad ditt eventuella avtal säger.

Ett sätt att spara pengar på el är att följa det rörliga elpriset så länge det är billigt, för att sedan teckna ett fast elpris när priserna går upp. Det kräver dock att man är uppmärksam på svängningar på börsen och att man han utrymme i sin budget för kommande prisökningar.

Hur mycket kan då priserna skilja sig åt? Enligt Nord Pool var det lägsta priset mellan 2002 och 2012 6,6 öre/kWh. Det inträffade i juni 2002. Det högsta priset under samma period kom februari 2010, och låg då på 93,2 öre/kWh. Vanligtvis är priserna mycket högre under vinterhalvåret, då fler är i behov av el på grund av kylan och mörkret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *