Bostadsrättsförsäkring

Du som har en bostadsrätt för bäst i att överväga en bostadsrättsförsäkring. Du har nämligen mycket större ansvar över ditt boende än vad hyresgäster har. Du kan antingen har bostadsrättsförsäkring som ett tillägg i hemförsäkringen, eller i kombinationen med hemförsäkring.

Skador på bostadsrätten, som till exempel på ytskikt (väggar, tak och golv) och den fasta inredningen täcks ofta a bostadsrättsförsäkringen, lika så skador på inglasade balkonger och altaner. Lösa föremål som skadas täcks dock inte av bostadsrättsförsäkringen, utan av hemförsäkringen.

Många försäkringsbolag ersätter inte ytskikt vid läckage, men det går ofta att teckna en tilläggsförsäkring som täcker dessa skador.

Om skador orkade av brand eller vatten spridit sig så att de påverkar grannar och förening ska dessa ersättas genom fastighetsförsäkringen och den ansvarige grannens bostadsrättförsäkring. Om du själv har orkar skadorna genom att agera vårdlöst kan dina grannar och bostadsrättsförening kräva dig på ersättning för deras självrisker.

Vid skador på boendet orsakade av brand eller vatten kan du få ersättning genom din bostadsrättförsäkring och av hemförsäkringen. Om du tvingas lägga ut pengar för till exempel restaurangbesök om ditt kök skadats, eller för hotellvistelser om din bostadsrätt är obeboelig för en tid kan du få ersättning för det. Det kallas merkostnader.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *