Gravidförsäkring

Det finns två varianter av gravidförsäkringar. Dels en som är gratis, och dels en som du betalar för. Den kostnadsfria innehåller ofta en olycksfallsförsäkring för den som ska föda, och i vissa fall även för partnern. Den erbjuder i de flesta fall låga försäkringsbelopp. Gratisförsäkriingarna har vanligtvis också en livförsäkring för barnet, som börjar gälla graviditetsvecka 22 eller 23 beroende på bolag. I vissa fall finns även en livförsäkring för föräldrarna.

Du har även valet att betala för en gravidersättning. Då medföljer skyddet i gratisförsäkringen, och i de felsta fall en försäkring som täcker eventuella sjukdomar barnet kan drabbas av under de första sex månaderna. Viss försäkringsbolag kan också de ersättning vid komplikationer som uppstår under graviditeten och förlossningen.

Om barnet föds med en viss diagnos, exempelvis allvarliga hjärtfel, Downs syndrom eller cerebral pares betalar de flesta bolag ut en engångsersättning som vanligtvis ligger mellan 25 000 kronor och 50 000 kronor.

Gravidförsäkringen upphör efter 6 månader, och övergår inte automatiskt i en barnförsäkring. Det är därför viktigt att teckna en barnförsäkring så snart som möjligt efter förlossningen.

En viktig sak att kolla upp när man jämför olika gravidförsäkringar är försäkringstider. De kan nämligen variera mellan olika bolag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *