Inkomstförsäkring

Du kan teckna en inkomstförsäkring för att inte riskera att förlora för mycket pengar om du skulle bli utan jobb eller sjukskriven. Inkomstförsäkring är ett komplement till samhällets skydd, och det går inte att få full ersättning för inkomstbortfallet då lagar och försäkringsavtal stoppar det.

Du kan teckna en inkomstförsäkring individuellt och som grupp. Den individuella inkomstförsäkringen kompletterar ersättningar som du kan få från Försäkringskassan, A-kassan, gruppförsäkringar genom fackförbund och försäkringar som din arbetsgivare betalar.

Om du blir arbetslös kan du genom inkomstförsäkringen få ut upp till 80 procent av din lön. Vanligtvis måste du ha en fast anställning för att kunna teckna en inkomstförsäkring. I vissa fall finns även åldersgränser som påverkar om du får teckna en försäkring eller ej.

Det finns alltid kvalifikationstider när du tecknar inkomstförsäkring. De sträcker sig ofta i ett år, och om du förlorar jobbet under den tiden får du ingen ersättning. Om du tagit tjänstledigt kan kvalifikationstiden också börja om – som vid föräldraledighet. Kolla därför upp vad som gäller för din försäkring.

Du kan heller inte teckna en försäkring om du vet att det finns risk för varsel eller uppsägning på ditt jobb.

Hur länge försäkringstiden sträcker sig skiljer sig ofta mellan olika bolag. Det kan vara allt från 100 dagar till hela A-kasseperioden.

Vid sjukskrivning kan du få ersättning på upp till 90 procent av din lön, i kombination med andra bidrag som sjukpenning. Om du inte kan jobba på grund av skada eller liknande som uppstått vid riskfyllda aktiviteter som bergsklättring gäller oftast inte försäkringen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *