Olycksfallsförsäkring

Om du råkar ut för en olycksfallsskada ska olycksfallsförsäkringen täcka eventuella kostnader. Med olycksfallsskada menas kroppsskada som uppstått av en ytter oförutsedd händelse. Om du trampar snett under en joggingrunda och vrickar foten räknas det som olycksfallsskada, men inte om du får en bristning i muskeln.

Olycksfallsförsäkringar ger ersättning på olika sätt, och om skada uppstått av några olika händelser. Exempel på skador som ersätts är bestående fysisk eller psykisk skada (medicinsk invaliditet), bestående arbetsoförmåga (ekonomisk invaliditet), vissa skador som benbrott ersätts med ett engångsbelopp, kostnader i samband med vård, ersättning för ärr och sveda och värk samt ersättning vid dödsfall på grund av olycksfallet.

Ersättningen sänks med åren. När den börjar sjunka beror på vilket försäkringsbolag du har. I vissa fall kan det börja redan vid 45 års ålder, och då sjunka med flera procent per år. Kolla därför upp vad som gäller för ditt försäkringsbolag, och jämför det med andra. Vissa skador får man ingen ersättning av alls. Det är ofta skador som du ådragit dig vid aktiviteter som är riskfyllda. Exempel på det är bergsklättring, off-pist-skidåkning och skateboard. Även professionella idrottare brukar ha svårt att få ut någon ersättning genom vanliga olycksfallsförsäkringar, om skador uppkommit under de aktiviteterna.

Storleken på ersättning för invaliditet baseras på ett tabellverk som är gemensamt för alla bolag. Men det är inte säkert att alla försäkringsbolag bedömer graden av invaliditet för det. Storleken på ersättning varierar också på storleken på ditt försäkringsbelopp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *