Villaförsäkring

Du som bor i en villa gör bäst i att teckna en villaförsäkring eller villahemförsäkring istället för bara hemförsäkring. Villaförsäkringen täcker skador på byggnaden och tomten, och i en villahemförsäkring ingår både villa- och hemförsäkring.

Om din villa skadas vid exempelvis brand, översvämning eller av att ett träd faller ned på byggnaden får du ersättning av villaförsäkringen. Lika så vattenskador från rör eller badrum. Däremot ingår ofta inte ersättning för vattenskador som uppstår genom tak eller dränering. Försäkringen gäller även inredning för kök och badrum, samt värmepannor och övriga installationer. Villaförsäkringen täcker också vissa skador på andra byggnader som garage eller uthus.

Men det är inte bara byggnader som täcks av villaförsäkring. Även tomtmarker, träd och växter, gångar, uppfarter och bryggor samt staket, flaggstänger och utomhusbelysning kan ersättas.

Du kan även få ersättning för rättsliga kostnader, som advokat- och rättegångskostnader om du hamnar i tvist i egenskap av villaägare, eller om du blir skadeståndsskyldig.

Villaförsäkringar räcker bara ett år i taget, och under den tiden får du inte avsluta din försäkring. Det enda undantaget är om försäkringsbehovet upphöra, alltså att du säljer din villa eller flyttar ifrån den.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *