Billån

För att ha råd att köpa en bil måste många ta ett billån. Beroende på vilken bank man förhandlar med gäller olika villkor. Det kan därför vara bra att komma till banken förberedd.

Den första frågan som brukar komma upp är hur mycket man kan låna. De flesta bankerna ger ett lån på upp till 80 procent av bilens pris, resten betalas med en kontantinsats. Det kan man göra genom att sälja eller byta in sin gamla bil.

Många undrar också vad som krävs för att få ett lån. De två viktigaste sakerna att tänka på är du måste vara över 18 år (ofta 20 år), och att du ska köpa bilen av en auktoriserad bilhandlare, alltså inte en privatperson. Du borde dessutom se till att din ekonomi klarar lånet. Det innebär att du måste ha en fast inkomst.

Du kan beräkna genom att beräkna lånekostnaderna, genom att beräkna den effektiva räntan. Det är räntan på lånet plus bankens avgifter.

Banken kommer förmodligen också fråga hur du vill betala av lånet, och kommer då ge dig två alternativ: rak amortering eller annuitet. Rak amortering innebär att räntan till en början är hög, men med tiden går ner. I slutändan kommer det innebära att den totala räntekostnaden är lägre än vis annuitet, men samtidigt kommer kostnaderna att ändras varje månad. Annuitet betyder att du betalar samma belopp varje månad, och på så vis vet exakt vad din kostnad är.

Det är några av sakerna att tänka på när du tar ett billån. Spara.nu har samlat mer information nedan. Läs till exempel mer om:
Billån lånekalkyl
Billån trots betalningsanmärkning
Bilån utan kontantinsats
Ränta på billån

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *