Bolån

Bolån tas för att kunna finansiera ett köp av bostad, som till exempel villa eller bostadsrätt. Det är också vanligt att ta bolån för att ha råd att bygga ut eller renovera en bostad. Långivaren tar säkerhet eller pant i bostaden.

Att köpa en bostad är för de allra flesta det största köpet någonsin. Eftersom det ofta är väldigt dyrt att köpa en villa eller lägenhet måste de allra flesta också ta ett stort lån. Det vanligaste är att vända sig till en bank för att ta ett bolån, men vissa kreditmarknadsbolag kan också bistå med det.

En bra sak att tänka på innan man bestämmer sig för att ta ett lån hos en viss bank är att höra av sig till flera långivare och begära offerter från dem. På så vis har du dels bättre koll på vad som gäller, samtidigt som du kan se vilken bank som erbjuder de bästa alternativen för dig.

Banker lånar alltid ut högst 85 procent av bostadens pris. Resten måste du själv betala genom att lägga så kallad handpenning eller kontantinsats.

Innan du börjar buda på en bostad är det viktigt att ha ett lånelöfte från banken. Det kan du få genom att boka ett möte med banken som sedan informerar om hur stort lån du kan få. Det är bra att ha för att veta hur långt man kan gå i en budgivning. Storleken på lånelöftet baserar på vad banken tror att din privatekonomi tillåter. Det krävs alltså att du har en fast inkomst och i övrigt ordnad ekonomi.

I styckena ovan har vi på Spara.nu skrapat på ytan för vad bolån innebär. För att fördjupa dig kan du läsa mer om till exempel:
Amortering bolån
Bolån trots betalningsanmärkning
Bolåneränta
Byta bank vid bolån
Fast eller rörlig ränta
Förhandla bolån
Jämför bolån
Ränteavdrag bolån

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *