En del av ditt bolån är räntan. På den här sidan har Spara.nu samlat information som kan hjälpa dig att reda ut begreppen kring bolåneränta.
Nominell ränta oftast den som anges av banken. Effektiv ränta är ofta lite högre än nominell ränta, eftersom den innehåller alla delar och avgifter av lånet. För att räkna ut vad du ska betala använder du dig av den nominella räntan.
Vem sätter då räntan? Jo, det är långivaren. Det finns inga lagar eller andra bestämmelser som säger något om hur en långivare kan sätta räntan. Det är alltså fri prissättning som gäller.
När du ska ta ett bolån måste du också bestämma vilken typ av bindningstid du ska ha. Den kan variera från 3 månader upp till 10 år. Det pratas ofta om fast eller rörlig ränta, vilket kan vara lite missvisande när det kommer till bolåneränta, eftersom ingen långivare erbjuder helt rörlig ränta. Istället brukar den kortaste bindningstiden, 3 månader, kalla rörlig ränta, eftersom det ger större möjlighet att förändra lånet.
Ränteskillnadsersättning innebär att du kan vara tvungen att betala tillbaka ersättning till långivaren om du måste lösa ut lånet under bindningstiden (till exempel om du ska sälja din bostad). Det baseras på tiden du har kvar av räntetiden, och kan bli högt om du har lång tid kvar.
Du kan också få ränterabatt. Den eventuella storleken på den baseras på ditt låns storlek, hur hög belåning du har relativt till priset på din bostad samt vilken kredittrovärdighet du har. Diskutera detta med din bank.
En del långivare kommer ge dig större rabatt på bolån om du är helkund. Det innebär att du har alla eller en del tjänster samlade hos banken. Även om du får lägre bolåneräntan behöver inte det betyda att det blir billigare för dig. Många av bankens tjänster kan till exempel kosta pengar. Om din bank vill att du ska bli helkund bör du därför be den att räkna ut hur mycket du kommer kunna spara.