Förhandla bolån

Det finns goda chanser att förhandla ner din boränta hos banken. Som låntagare av bolån är du värdefull för din bank, vilket gör att du kan ha mer utrymme för att pruta än vad du tror.

Innan du förhandlar borde du läsa på, och jämföra olika bankers räntor. Om du ser att en annan bank har lägre ränta än vad du har just nu kan det vara ett bra argument. Ring och kolla med minst fyra banker innan du ger dig in i en förhandling med din nuvarande bank. Kolla också upp hur mycket lån du har i förhållande till värdet på din bostad.

Ju mer påläst du är om din egen ekonomi desto mer seriös framstår du i bankens ögon. Det gör att du kommer ses som en mindre risk för banken.

Det är också bra att komma förberedd med goda argument. Ett sådant är att du behöver bygga up en buffert för när räntorna stiger.

Ibland kan bankerna erbjuda att sänka din ränta om du bli helkund. Det innebär att du flyttar din hemförsäkring, bilförsäkring och ditt pensionssparande till dem. Be i så fall banken räkna ut vad du kan spara på att bli helkund. Även om banken sänker din bolåneränta kan det bli dyrare för dig om du måste betala avgifter för deras andra tjänster.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *