Kreditkort

Ett kreditkort är en typ av kontokort med vilket du betalar kredit. Det du betalar med kreditkort läggs på ett skuldkonto. Det betalar du av under en längre period än till exempel betalkort där allt läggs på en faktura. Skulden på ett kreditkort har löpande ränta.

Kreditkort kan du erhålla från banker och andra typer av kortutgivare. Vissa banker är slutna till vissa betalningssystem, vanligtvis VISA eller Mastercard. De flesta kontokort i dag är en blandning mellan betal- och kreditkort. Ett exempel på ett känt betalkort är American Express, ibland kallad AMEX. Det skaffar du genom kortutgivaren själv.

Kredit- och betalkort går under konsumentkreditlagen, vilket innebär att kreditgivaren har ett gemensamt ansvar med säljaren om det skulle bli fel eller uppstå problem vid ett köp. För din del betyder det att du har möjlighet att göra samma invändning mot kravet på betalning från kreditgivaren som du kan göra mot säljaren.

När du skaffar kreditkort kommer banken eller kortgivaren göra en kreditprövning. Banken eller kortgivaren har också ett ansvar att delge skriftlig information och dokumentation som visar vad ditt kortavtal gäller.

Genom att följa länkarna nedan kan du läsa och lära dig mer om kreditkort.

Avmagnetisering av kreditkort
Betala fakturor med kreditkort
Betalningsskydd för kreditkort
Kreditkort för studenter
Kreditkort trots betalningsanmärkning

Kreditkort utan UC
Spärra kreditkort

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *