Avmagnetisering av kreditkort

Om man har otur och/eller är ouppmärksam kan man råka ut för att ens kort blir avmagnetiserat. Det kan hända alla kort som har magnetremsa. Det är irriterande oavsett vilket kort det drabbar, men extra tråkigt blir det med kreditkort.

Det finns inget sätt att återmagnetisera ett kort, utan man får snällt ta och beställa ett nytt och vänta på att det kommer. Det finns däremot sätt att undvika att råka avmagnetisera kort.

  • Lägg aldrig ditt kort i närheten av föremål med magnetisk förmåga. Även om det krävs relativt starka magnetfält för att ett kort ska bli förstört riskera exempelvis kylskåpsmagneter och högtalarmagneter att avmagnetisera remsan.
  • Ha heller aldrig ditt kort löst liggande i väskor med magnetlås. De kan vara kraftiga nog att förstöra magnetremsan.
  • Andra föremål som kan avmagnetisera ditt kort är: DVD-spelare, stereo och video. Undvik också att lägga kortet på en mikrovågsugn då dessa ger ifrån sig mycket magnetism när de används.
  • Den här må vara självklar men: Lägg inte kreditkortet vid butikers kassor om det finns en lapp eller klistermärke som det står ”Lägg inte kreditkortet här” på. Dessa plattor används nämligen för att avmagnetisera larm på exempelvis kläder. De kan vara starka nog att även avmagnetisera ditt kort.
  • Även pacemakers kan avmagnetisera kreditkort. Det betyder att personer med pacemakers inte ska sitt kort i bröstfickan nära apparaten.

När man läser den listan kan det verka som att nästan allt kan avmagnetisera till kreditkort. Så är det ju inte. En relativt spridd myt är att mobiltelefoner är en fara för kreditkort. Det är dock så att mobiltelefoner inte avger tillräckligt stark magnetism för att kunna förstöra ditt kort. Men som sagt: Passa dig för kylskåpsmagneter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *