Banklån

Du kan låna pengar från antingen ett kreditmarknadsbolag eller en bank. Du måste givetvis betala tillbaka det lånade beloppet, men också ränta och andra avgifter. Det gör att du alltid betalar tillbaka mer än vad du lånar.

Innan du får ta ett lån kommer långivare, som i det här fallet är banken, göra en kreditprövning på dig. Det gör banken alltid, oavsett belopp. Vid kreditprövningen kollar långivaren upp så att du har de ekonomiska förutsättningarna att klara av att betala tillbaka lånet.

Du ska få information från banken som gör det klart vad som gäller för lånet. Det ska ske i rimlig tid innan låneavtalet börjar gälla. Där ska du bland annat få information om långivaren, ränta och vad som sker om du inte betalar av lånet i tid.

Om du ångrar ditt banklån har du 14 dagars ångerrätt. Det betyder att du har två veckor på dig att kontakta långivaren för att avsäga dig lånet. Det räcker med ett telefonsamtal, men det kan vara bra att höra av dig skriftligt, så att du har dokumentation på att du sagt upp lånet. Om Du redan fått en utbetalning är du naturligtvis skyldig att betala tillbaka det.

Om du kan lämna säkerhet till lånet kommer du förmodligen få bättre ränta från banken. Säkerhet kan bland annat vara panträtt i tillexempel en bostad, men även borgensåtagande. Det innebär att en eller flera personer ställer sig i borgen för dig, och de blir då ansvariga att betala tillbaka skulden om du själv inte kan betala tillbaka den.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *