Snabblån

Lån som går under kategorin snabblån är oftast en mindre summa pengar, mellan cirka 3000 kronor och 10 000 kronor. De betalas av efter en månad och har ofta högre ränta än privatlån. De typer av lån som kallas snabblån är till exempel SMS-lån, mikrolån, telefonlån, internetlån och korttidskredit.

När du tar ett snabblån betalar du dels en avgift och sedan ränta. Eftersom återbetalningstiden är så kort blir den totala kostnaden, eller effektiva räntan, ofta väldigt hög. Du får alltså vara beredd på betala tillbaka mycket Med det i åtanke är det bra att se om du kan låna pengar på andra sätt, eller avvakta tills du har pengar.

Om du ändå bestämt dig för att ta ett snabblån borde du först jämföra olika långivare för att se vilka villkor de kan erbjuda.

Sedan i juli 2014 måste alla aktörer som lånar ut pengar till privatpersoner ha ett särskilt tillstånd från Finansinspektionen. Det måste också finnas bevis på att företagen driver en verksamhet som är sund, samt krav på att företaget informerar om och dokumenterar lån. Vid marknadsföring av snabblån är företaget skyldigt att informera om kostnaderna för lånet.

Om du inte kan betala tillbaka din skuld kommer först en påminnelse med tillhörande påminnelseavgift. Om inte den betalas skickas ärendet till inkasso, vilket gör att en inkassoavgift på 180 kronor tillkommer. Därefter kommer ärendet att skickas till Kronofogden där utgifterna ökar ännu en gång. Under den här processen löper räntan vidare på kapitalräntan (det ursprungliga beloppet). Eftersom räntan är så hög ökar dina kostnader i snabb takt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *