Privat pensionsparande

Förutom tjänstepension och allmänna pensionen kan du välja att själv spara till pension. Det kan du göra på olika sätt, och eget pensionssparande är frivilligt.

Från och med 2015 har reglerna för eget pensionssparande ändrats. Förändringen innebär att du inte längre får dra av mer än 1 800 kronor per år i deklarationen för ditt privata pensionssparande. Enligt Pensionsmyndigheten har staten även varnat för att avdragsrätten ska avskaffas helt 2016. Det kan därför vara en bra idé att se över ditt privata sparande, och överlägga om att byta sparform.

Tack och lov finns det andra alternativ till pensionssparande. Ett sådant är Investeringssparkonto (ISK), en sparform som kan vara billig om du väljer fonder med låga avgifter. Fonder och aktier kan du byta och sälja fritt utan att behöva skatta på vinsten. Istället betalar du en schablonskatt i slutet av året.

Ett annat alternativ är Kapitalförsäkring. Det innebär att du kan placera till sparande i en försäkring hos ett försäkringsbolag.  Det finns tre typer av kapitalförsäkring:

  • Fondförsäkring. Du väljer mellan olika fonder som erbjuds av försäkringsbolaget.
  • Traditionell förvaltning. Försäkringsbolaget förvaltar ditt kapital och erbjuder en viss lägsta avkastning.
  • Depåförsäkring. Du placerar i aktier, fonder eller värdepapper av annat slag.

Beskattning av kapitalförsäkring sker på samma sätt som vid ISK. Du betalar alltså en årlig schablonskatt i slutet av året.

Du kan även välja att amortera på bolån, vilket ger dig en lägre ränte- och boendekostnad när du väl blir pensionär. Det går givetvis att kombinera med annat sparande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *