Hur du sparar pengar som student

Som student klagar man ofta på att pengarna inte räcker till och att bidragen är för låga. Det finns dock enkla sätt att få pengarna att räcka längre och det går ofta att leva billigare än man tror.

Mat

Äta är ju förstås ett måste och det går att komma undan billigt utan att leva på bara nudlar.

Planera för hela veckans matlagning – Du kan handla en större mängd mat samtidigt och undviker då många onödiga småköp. Det gör också att du kan planera att använda samma råvaror flera gånger så du till exempel kan dela på en förpackning med krossade tomater till två måltider. En gång till köttfärssås och en gång till chili con carne eller liknande. Att handla för en hel vecka gör också att du blir mer motiverad att laga lite roligare mat och att du kan vara beredd att gå till en butik som ligger lite längre bort och är billigare, istället för den lilla Icabutiken på hörnet.

Skaffa dig även ett matkort på den butik där du handlar oftast. Du tjänar snabbt in den summa du lägger på kortet och får bra rabatter på de saker du ofta köper. Du kan tjäna bra med pengar på att vara stamkund i samma matbutik.

Gör matlådor – En stor bov för en studentbudget är lathet. Gör man inte matlådor kommer man få äta ute vilket ofta blir väldigt dyrt i längden. På vissa orter finns det skolkök som har specialpriser för sina studenter men även där blir det dyrare i längden. Att laga ett storkok tar inte särskilt lång tid, du använder mycket av samma råvaror vilket gör att det inte blir särskilt dyrt och du sparar även mycket tid under lunchen som kan läggas på plugg eller något annat som är viktigare än att vänta på sin mat.

Laga mat tillsammans med andra – För det första är det betydligt roligare att laga mat tillsammans med kompisar än att göra det själv, men det sparar också mycket pengar då du kan göra åt allt ni handlar istället för att få massa småslattar av råvaror över. Bestäm någon dag i veckan då du och några vänner träffas och lagar mat tillsammans. Kanske ni till och med kan laga för flera dagar framöver när ni träffas så att alla har matlådor för dagarna efter?

Släng inte mat i onödan – Många tänker att så fort datumet gått ut på en råvara ska den slängas. Detta är stort slöseri då det mesta i matväg kan räcka längre än datummärkningen säger. Nyckeln är att lukta eller smaka på maten innan du slänger den. Till exempel mjölk och grädde börjar lukta surt och får ofta klumpar när det börjar bli gammalt. Luktar mjölken okej är det troligen ingen fara att fortfarande använda den.

Förvara råvaror som de ska förvaras. Vissa råvaror har ett bäst före-datum som säger hur länge de räcker så som de förvaras i butiken. Ägg kan räcka i hela sex veckor över datummärkningen om de förvaras i kylskåp.

Några undantag finns från smaka och lukta regeln och det är att mat som börjat mögla ska slängas omgående. Detta gäller allt utom ost där man kan skära bort området som börjat mögla och fortfarande äta resten. Tänk på att alltid använda redskap för att ta saker ur burkar istället för att använda händerna. Råvaror blir dåliga mycket snabbare om du är där med dina fingrar och petar på maten.

Släng inte rester, återanvänd – Det finns mycket du kan göra med saker som blir över istället för att slänga resterna. Några exempel på måltider du kan göra helt eller med delvis rester är:

  • Paella
  • Pytt i panna
  • Nasi goreng
  • Crêpes
  • Omelett
  • Varma mackor
  • Fattiga riddare
  • Soppor
  • Topping på pizza

Sök efter recept och se om du har några rester som kan användas igen. Även pasta, ris och bönor kan användas igen. Gör till exempel en lite matigare sallad och använd resterna du fått som bas i den.

Kurslitteratur

Böcker kan vara en stor kostnad för en student på en begränsad budget. Det finns dock sätt att hålla nere kostnaderna för litteratur.

Finns boken på nätet? – En del kurslitteratur finns att låna hem som ebok eller att ladda ner på Internet. Det kan vara jobbigt om det är en allt för lång bok men har du en läsplatta är detta ett alternativ som definitivt är värt att kolla upp. Du kan spara väldigt mycket pengar på att låna din kurslitteratur istället för att köpa den.

Låna från tidigare studenter – Känner du någon annan som gått samma utbildning som du tidigare eller av annan anledning kan ha boken du behöver? Kurslitteratur kan ofta vara böcker som aldrig läses igen efter att kursen är avslutad och det finns därför gott om personer som kan tänka sig att sälja eller låna ut sina böcker till dig.

Behöver du verkligen all litteratur? – Litteraturlistan kan ibland vara väldigt lång och ibland finns det böcker som knappt används. Kanske kan du och en kompis komma överens om att köpa hälften av böckerna var och turas om att använda dem. Tänk bara på att ha disciplin så att båda hinner läsa alla böcker.

Låna på bibliotek – Kanske finns boken du letar efter på högskolebiblioteket? Tänk bara på att vara ute i väldigt god tid om du vill låna därifrån för det är garanterat fler som vill låna härifrån. Men titta inte bara på högskolebiblioteket, finns det ett större bibliotek i staden är chansen stor att de också har någon kopia av boken.

Lägenheten

Det finns många sätt att spara in pengar när det kommer till ditt boende. Kostnaden och tillgången på studentlägenheter varierar stort mellan olika städer men lösningarna för att få det hela att gå ihop sig är samma.

Dela lägenhet med andra – De lägenheter som det är hårdast åtgång på är ettor. Det kan därför vara en idé att hitta en god vän att dela en större lägenhet med. Inte bara brukar det vara lättare att hitta utan det kan också bli billigare. Du kan spara pengar på att dela hyran med någon men också på att många av hushållsköpen kan göras tillsammans. Var dock noga med att flytta ihop med någon som har liknande vanor som du. Småsaker som irriterar varandra kan till slut göra att bägaren rinner över och större bråk bryter ut.

Hitta inredning på second hand – Bara för att du hittat en ny fin lägenhet betyder inte det att du ska ta snabbaste vägen till IKEA för att hitta möbler till varje vrå. Att hitta möbler på blocket, Röda korset eller på second hand sidor på Facebook behöver inte vara särskilt svårt och du kan spara ofantligt mycket pengar då nya möbler ofta är dyrt men andrahandsvärdet är betydligt mindre. Passa på att hålla ögonen öppna när personer du känner flyttar ut från sina boenden. Kanske är det så att de flyttar till ett boende där några av möblerna inte får plats och du då kan köpa loss dessa möbler för en billig slant.

Hyr lägenheten möblerad – Att hyra lägenhet i andra hand kan ha sina fördelar. Ofta är dessa lägenheter redan inredda och allt från möbler till köksutrustning finns redan där. Även om dessa saker är en engångssumma så är det en ganska stor engångssumma. Priset för att inte inreda sin lägenhet själv kan i detta fallet vara värt att betala och du kan ju alltid göra småändringar i möblemanget som är lätta att ordna tillbaka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *